Jdi na obsah Jdi na menu

3. Nějaký příklad?

Můžeš uvést něco z praxe?

 

Dovol jeden malý příklad. Představ si, že ti v práci přidělili nového šéfa. Ty o něm víš, že je to synáček majitele společnosti. Zrovna dostudoval, má titul MBA a v životě nikdy nepracoval rukama, prostě typický „papánek“.

 

Tak přesně to se stalo mé sestřenici. Ta je z toho nemocná. Ten mladý se chová hrozně, je arogantní. Neumí si přiznat chybu. Všechno ví, všechno zná. Vytváří pěkné dusno.  No to je strašné. Co s tím?

 

Výborně. A teď si představ, že toho mladého člověka znáš. Je to tvůj kámoš a chodíte spolu na pivo. A on ti vyprávěl o tom, jaký je jeho otec. Například, že po něm pořád něco chce, zajímají ho pouze čísla, je ambiciózní silná osobnost a má obrovskou moc. A ten otec se do svého syna dennodenně naváží, jaký je slaboch a jak nic neumí. Dosadil ho na důležitou pozici ve své firmě a očekává výsledky. Tvůj kámoš je z toho neustále ve stresu a dělá, co může, aby vyhověl otcovým požadavkům.

 

Aha.  Chápu, kam míříš. Teď mám pocit, že to ta sestřenice možná trochu přehání.

 

Přesně. To se děje často. Máme k dispozici jednostranné neúplné informace a na základě těchto informací posuzujeme, odsuzujeme, hodnotíme. Dobrá, vraťme se k našemu příkladu. Ty jsi teď vlastně v pozici nezúčastněného POZOROVATELE, máš k dispozici informace obou stran. Myslím tím i ze strany sestřenice i tvého pomyslného kámoše. Co bys jim poradil?

 

Myslím, že by si měli promluvit a začít to řešit společně. 

 

Takže KOMUNIKACE. Co ještě tě napadá?

 

No mám plno nápadů. Kámoš by mohl třeba uspořádat neformální akci. Sestřenice je tam v personálním oddělení, takže by s tím návrhem mohla přijít sama…

 

Tvůj úhel pohledu ti dovoluje vidět věci v širších souvislostech. Jaké by to bylo, kdyby ses na to podíval s nadhledem, z pozice letícího ptáka? Co ještě tě napadá?

 

Tady to vnímám jako maličkost. Vlastně o nic nejde tak proč tolik povyku a stresu. To je dobrý pocit ta ptačí perspektiva. Klídek, pohoda, svoboda.

 

Jaké by to bylo, kdybys ten pocit měl kdykoli ho budeš potřebovat?

 

No skvělý!

 

Dobrá zpráva je, že my takový stav „klídek a pohoda“ umíme ZAKOTVIT. K tomu slouží jednoduchá technika, kterou se v rámci tréninku NLP také naučíš. To jen tak na okraji.

 

Vraťme se ještě na chvíli k našemu příkladu. Sestřenka a kámoš. Byl zčásti pravdivý a z části modelový. Měl posloužit, jako pomůcka k pochopení principu jedné velmi užitečné techniky. Teprve tvůj opravdový příběh ze života, však dá smysl té technice. Technika je pouze podpůrným nástrojem k vedení tvého opravdového vnitřního procesu.