Jdi na obsah Jdi na menu

2. Proč ŠKOLA HARMONIZACE?

A co tvoje škola? Proč zrovna ŠKOLA HARMONIZACE?

 

ZÁKLAD je ZÁKLAD. Jako první, možná nejdůležitější, krok považuji ZAČÍT U SEBE. Poznat sebe, sebe si uvědomit. Zjistit kdo jsem a kam směřuji. Převzít ZODPOVĚDNOST za svůj život. Postavit se na vlastní nohy a vůbec DOLADIT ŽIVOTNÍ POSTOJE. Znovu objevit svou přirozenost, jedinečnost … AUTENTICITU. Teprve pak můžu VĚDOMĚ tvořit VIZE a SPOLEČNĚ s ostatními vytvářet svět. 

 

Zní to jednoduše, ale tak trochu, jako klišé.

 

Možná to někomu připadá, jako nějaká šablona. Něco v duchu: “Pojď, já tě teď naučím, jak je to správně…“ Opak je pravdou, EXPERTEM NA TVŮJ ŽIVOT JSI TY SÁM. Nástroje NLP ti můžou na tvé cestě pouze pomáhat.

 

V čem můžou být nástroje NLP užitečné?

 

Svůj trénink NLP jsem nazvala ŠKOLA HARMONIZACE. Záměrně neslibuji konkrétní výsledky. To proto, že nevím, v jaké fázi svého života zrovna jsi. Co řešíš? Co je TEĎ A TADY pro tebe aktuální? Co je pro tebe podstatné a důležité? Toto jsou otázky, na které si každý musí odpovědět sám.

 

Musí?

 

Záleží, co chceš. Možná už žiješ svůj ideální život spokojeně a šťastně. Pak je snad zbytečné, se něčím takovým zabývat. Leda, že by ses chtěl o to svoje štěstí podělit s ostatními a něco je naučit. Pak je užitečné vědět, jak to děláš, že to děláš dobře. Modelovat sám sebe a svůj recept na štěstí nabídnout světu. A v tom NLP také pomáhá J UVĚDOMIT SI SVOJE KOMPETENCE. Mnozí experti ani neví, JAK konkrétně dělají to, co dělají tak dobře. Jsou ve stavu nevědomé kompetence. To byl vlastně i případ Virginie Satir, Fritze Pearlse a Miltona Ericksona. Oni prostě jen dělali svoji práci a nutno dodat, že jejich výsledky byly nadprůměrné.

 

Spokojenost … štěstí … úspěch … O čem to je? Není to snad jen chiméra?

 

Může být. Protože na tobě záleží, jak si vše vysvětlíš, jak budeš své zážitky a zkušenosti INTERPRETOVAT. Co si vybereš? Pro co se rozhodneš? Na čem chceš pracovat?

 

Otázky, otázky, otázky?

 

Ano, dobře položená otázka je často už napůl řešením.

 

Komu by se chtělo, pořád něco řešit?

 

No právě! Často je to nálada, která nás zdánlivě demotivuje. Je známo, že EMOCE jsou dobrý sluha, ale špatný pán. Pod vlivem emocí jako zlost, strach, jednáme neuváženě, zkratkovitě, někdy dokonce naprosto scestně. Smutek, žal nás někdy úplně zastaví a na druhou stranu taková vášeň, nadšení, radost dokážou vykouzlit obrovskou ENERGII a chuť žít. NLP nabízí mnoho nástrojů, jak s emocemi vědomě pracovat.

 

Myslíš, že se dají emoce kontrolovat a ovládat?

 

Spíše s nimi navázat SPOJENECTVÍ. To je podobné, jako u bolesti. Bolest je vlastně KONTROLKA. Díky této kontrolce víš, že něco ve tvém těle není v pořádku. Když se zraníš, bolí to a ty víš, že je potřeba s tím něco udělat. Například očistit, vytvořit klidné prostředí a umožnit tak tělu uzdravení. Podobně je to u EMOCÍ. Je to INFORMACE a stojí za to ji zohlednit. Bohužel je často naše jednání na základě té emoce - informace neadekvátní, někdy je to dokonce automatická naučená reakce a s tím lze něco smysluplného udělat. Tuto REAKCI lze ovlivnit, lze ji přeprogramovat.

 

OK. Pojďme se vrátit k začátečníkům. Koho by mohlo NLP zajímat?

 

Například někoho, kdo má pocit, že někde ve svém životě uvízl. Život nějak běžel a teď neví co dál. Potřebuje najít svůj SMĚR, anebo sílu pokračovat.

 

Někdo jiný se třeba ve svém životě nudí. Chodí do práce, která ho nebaví a pochopil, že potřebuje ZMĚNU.

 

Někomu se nedaří v oblasti vztahů. Hledá svoji krevní skupinu. Nebo se potřebuje naučit lépe KOMUNIKOVAT.

 

Někomu chybí SEBEDŮVĚRA. Nemá se rád. Ztratil smysl života.

 

Někdo si potřebuje jen tak uvědomit, jaký je jeho současný stav a přijde mu vhod jakási INVENTURA mysli. Zastavení na cestě k vysněným snům a přáním.

 

Někdo si potřebuje ujasnit svůj ZÁMĚR, svoji VIZI … životní poslání

 

Někdo se doslova potřebuje poznat. Uvědomit si silné stránky a rozšířit svoje KOMPETENCE.

 

A co může NLP přinést pokročilým a expertům? Myslím tím odborníky jako kouče, lektory, terapeuty, učitelé, lídry apod.

 

Skvělé nástroje, dovednosti a techniky. Prověřené léty praxe.

 

Pojďme se vrátit k užitečnosti NLP.

K čemu mi vlastně NLP bude? Co z toho budu mít? Co se naučím?

 

Tak předně, NLP vlastně není nic nového. Je to model, nástroj, který ti může pomáhat ve tvém každodenním životě. Dalo-by se říct, že ti pomůže lépe využívat sebe, svůj potenciál.

 

Jak to myslíš potenciál?

 

Říká se, že my lidé, používáme pouze zlomek z toho, co nám bylo dáno. Možná jsi četl o tom, že využíváme pouze pár % kapacity mozku. Otázka zní, proč se někdo obtěžoval nás obdarovat tak velkou kapacitou, když jí neumíme využít? Možná je to proto, abychom se to učili.

 

A NLP tohle učí?

 

Svým způsobem ano. Nutno dodat, že na to jde velmi jednoduše a prakticky. Pro začátek se učíme vnímat. Vidět více, slyšet více a více pociťovat. A nejen vidět, slyšet, ale i rozvíjet pozorovací schopnosti a umění naslouchat. Číst informace mezi řádky. Zaměřovat pozornost k informacím vnějším a také k těm vnitřním, citlivějším, jemnějším.

 

A k čemu to?

 

Kvalitní informace. Je to potrava pro naši MYSL a také pro naše EMOCE a ty pak spolu vytvářejí KVALITU TVÉHO ŽIVOTA. Myšlenky tvoří. To, kde se teď zrovna nacházíš, jaký život žiješ, sis vlastně dříve vymyslel sám.

 

No to ti teda pěkně děkuju. Chceš tím říct, že si za všechno můžu sám?

 

Ano. Z větší části ano. Jsme strůjci svého osudu. A také ho neustále tvoříme svou PŘÍTOMNOSTI. Svět kolem nás je plný informací a každý z nás si z těch informací vybírá pouze ty, které se mu hodí do krámu. Nejčastěji jsou to ty, které potvrzují naše subjektivní pravdy. Na základě těchto vybraných informací si tvoříme představu o tom, co je REALITA. Zapomínáme, že je to pouze malá část z toho, co je kolem a věříme, že ta naše představa je PRAVDA. Je to však pouze jakási MAPA SVĚTA a je známo, že je často velmi odlišná od představy, kterou si o životě vytvořil někdo druhý. Jak říká známý sémantik Alfred Korzybski : „Mapa není teritorium“.

 

Proč tak složitě? Už dávno vím, že každý člověk je jiný.

 

Výborně! Přesně tak, víme to. Bohužel často zapomínáme a pak hodnotíme subjektivně. „Podle sebe soudím tebe“. Vznikají nedorozumění, protože předpokládám že „… to přece musí každý znát“. V domnění, že „To je jasné“ si razíme svoji cestu a pak se po čase divíme, kde jsme se to ocitli. Proto je důležité VNÍMAT svět z více úhlů pohledu. Umět se podívat očima někoho druhého, naslouchat jeho názorům, vcítit se do jeho kůže, umět POZOROVAT zvenčí, vnímat širší souvislosti a někdy se umět povznést a pozorovat s NADHLEDEM.

 

Co je špatného na tom, mít svojí pravdu, mít názor, přesvědčení, hodnotit subjektivně?

 

Nic. Právě naopak. To je velmi DŮLEŽITÉ! Znát sebe. Vědět, kdo je to tvoje JÁ. Vytýčit svoje hranice. To tě na cestě za tvým štěstím nesmírně podporuje. Někteří lidé mají právě v uvědomění sebe sama velkou slabinu. Nemají se rádi. Nevěří si, cítí se nešťastní a oslabení. Chybí jim sebedůvěra i sebeúcta. NLP jim nabízí obrovskou pomoc v této oblasti. Postavit se zpříma, narovnat se a také přijmout sebe sama z vědomím vlastní jedinečné existence. Nezdravé však může být, když se to zvrhne v samolibost a v přehnaný EGOISMUS.

 

pokračování PŘÍKLAD