Jdi na obsah Jdi na menu

4. O čem je první modul PRAKTIKA?

Co jsou základy NLP?

 

Za základ ZÁKLADŮ :-) považuji schopnost navázat komunikační vztah. My tomu v NLP říkáme RAPPORT.

 

Co to je?

 

Metaforický řečeno je to naladění se na společnou notu...  nebo vytváření komunikačního mostu... V první fázi je to o schopnosti vcítění se do mapy světa partnera o přizpůsobení se a teprve pak následuje fáze vedení.

 

Přizpůsobení???

 

Ano. Souvisí to s pozorností, kterou věnuješ tomu druhému. Je to fáze, ve které pozoruješ a nasloucháš s cílem pochopit toho druhého. Teprve pak můžeš být pochopen.

 

Proč se mám přizpůsobovat já? Proč se nepřizpůsobí on?

 

Protože ty chceš lépe komunikovat. Možná, že on nebo ona nemá takový zájem. Jeden z předpokladů NLP říká, že význam komunikace je v reakci, v odpovědi, kterou získáš. To je výsledek. Takže pokud chceš nové, lepší výsledky potřebuješ celý proces vědomě vnímat a směřovat. Komunikace probíhá stále. Nelze nekomunikovat. Takže žádná odpověď je také odpověď. Pokud budeš i nadále dělat to, co jsi dříve dělával, dostaneš to, co jsi i dříve dostával. Chceš jiné výsledky? Udělej něco jiného, nového.

 

OK. Jako, že převezmu kormidlo a budu to mít pod kontrolou?

 

Přesně tak. Potřebuješ vědět kam chceš doplout, vnímat signály o své poloze a pohybu a flexibilně, dle situace umět reagovat. CÍL - VNÍMAVOST - PRUŽNOST.

 

Jaké další nástroje se naučím?

 

Pamatuješ si příklad z minulého článku? Ten byl o nástroji, kterému říkáme POZICE VNÍMÁNÍ. Je to technika, na které se naučíš různým úhlům pohledů.

Především je tu tvoje JÁ pozice. To je tvoje hledisko, tvoje záměry, tvůj způsob vnímání světa. 

Pak se lze dívat na stejnou situaci jinýma očima. Jak to vidí PARTNER?

Třetí pozice, je pozice POZOROVATEL. Je to objektivní hledisko. Něco, co nám často chybí. Pohled zvenčí, bez emocí a z chladnou hlavou.

Čtvrtá je META pozice v NADHLEDu.  

 

Co z toho? 

 

Máš zásadně víc informací o situaci a díky tomu se můžeš rozhodovat moudřeji.

Navíc, je to technika, která je velmi užitečná pro řešení konfliktních nebo problematických vztahů.

Také se lze s její pomocí lépe připravit na nějaké náročné jednání.

Naučíš se lépe pochopit někoho druhého...

 

Co ještě se naučím?

 

Pozorovat, naslouchat, vnímat. My říkáme KALIBROVAT. To znamená rozpoznávat svoje silné stránky a také způsoby fungování toho druhého. Což vede opět k lepšímu vzájemnému pochopení. Na základě toho, pak můžeš zvolit ten nejlepší způsob, jak s druhým člověkem komunikovat.

Naučíš se přizpůsobit svojí komunikaci partnerovi a využít tak síly toho, čemu se říká společná řeč. Ta je pak základem k oboustrannému prospěchu a porozumění.

 

A co když nemám zrovna náladu s někým druhým komunikovat?

 

Dobrá zpráva je, že se můžeš SVOBODNĚ ROZHODNOUT. Pochopitelně můžeš zůstat kde jsi se svoji špatnou náladou. Na druhou stranu se také můžeš rozhodnout svůj momentální STAV změnit. Změnit náladu. Vybrat si jinou. Tu, která ti bude vyhovovat, můžeš pomocí nástroje KOTVENÍ připravit tak, že ti bude k dispozici kdykoli a kdekoli. 

 

Jak?

 

Modelováním. Alespoň jednou v životě jsi už byl v dobré náladě, je to tak? Možná k tomu momentálně nemáš přístup, ale tvoje tělo si to pamatuje a může tyto informace kdykoli opětovně vyvolat. Na základě vzpomínek a fantazie můžeme tento stav znovu vyvolat, aktivovat, získat k němu přístup a vytvořit spouštěcí mechanismus - KOTVU.

To všechno se na kurzu naučíš. Jak by se ti líbilo mít dobrou náladu vždy po ruce například v kapse.

 

Dobrá nálada v kapse?

 

Nejen to. Můžeš mít v kapse stavy jako např. NADŠENÍ, ELÁN, KLID, TRPĚLIVOST, HOUŽEVNATOST, VYTRVALOST, LASKAVOST, HRAVOST ..........

Co si vybereš?

Někdy potřebujeme naopak některou negativní KOTVU neutralizovat. A to se také naučíš.